فیلتر شنی چیست؟

 

کارفرمایان در صنایع گوناگون که از تجهیزات و سیستم های آبی استفاده می کنند می دانند که حذف ذرات معلق در آب چه فوایدی برای تجهیزات صنعتی آنها به همراه دارد همچنین این عزیزان راه های حذف ناخالصی ها و ذرات معلق در آب را می شناسند. سند فیلتر یا همان فیلترشنی( صافی شنی )  یکی از همین راهکارهای حذف ناخلصی های موجود در آب می باشد این مخازن بصورت مدور و استوانه ای شکل می باشند و در رده مخازن تحت فشار قرار دارند. فیلتر شنی ها بصورت افقی یا عمودی طراحی و تولید می شوند. از فیلتر شنی عمودی در کاربری هایی استفاده می گردد که نیازمند تصفیه آب در ظرفیت های پایین می باشند و فیلترشنی افقی یا خوابیده مورد استفاده در ظرفیتهای بالا می باشد. مخازن فیلترشنی در واقع تحت فشار اتمسفریک قرار دارند و متریال بکار برده شده در ساخت آنها از ورق فولاد استیل یا گالوانیزه با پوشش اپوکسی یا فایبرگلاس استفاده می گردد. 

فیلتر شنی نوعی دستگاه تصفیه آب از لحاظ ویژگی های فیزیکی و  ویژگی های قابل مشاهده با چشم می باشند که آب با عبور از لابلای بستر سلیسی با دانه بندی های متفاوت ( از سیلیس شکری تا سیلیس درشت  ) به شیوه های مختلف فاقد ناخالصی ها و ذرات جامد و تیره گی و کدورت می گردد. 90 %  فیلتر شنی ها  بصورت مخازن  استوانه ای عمودی طراحی و تولید می گردند. فیلتر شنی ها در حقیقت موظف هستند تا گل و لای ، فلوک، ویروس و باکتری و تخم های انگل را از آب بزدایند. فیلترشنی به لحاظ نحوه تصفیه آب به دو دسته فیلترشنی آهسته و فیلتر شنی سریع تقسیم می گردند. البته این فقط یک نوع از دسته بندی برای انواع فیلتر شنی ها به شمار می رود.



فیلتر شنی ها از چه دهه ای  تولید و مورد استفاده قرار گرفتند؟

استفاده از شن و سلیس جهت تمییز کردن و پالایش آب از گذشته های دور رایج بوده است اما ساخت اولین فیلتر شنی برمی گردد به سال 1804م که شخصی بنام جان گیب اقدام به طراحی و تولید دستگاه فیلتر شنی جهت تصفیه آبهای آلوده نمود. بعد از چیزی حدود 20 سال این دستگاه ها ارتقا یافته و اصلاح شدند. جیمز سایمپسون همان فردی است که فیلتر شنی را جهت تصفیه آب بمنظور شرب و آشامیدنی در شرکت آبرسانی چلسی طراحی نمود. بعدها دکتر جان اسنو مطالعات بالینی بسیاری باب ارتباط کیفیت آب با انواع بیماری ها انجام داد. پیرو مطالعات ایشان و اثبات وجود ارتباط بین این دو مولفه قوانین مربوط به تصفیه آب در شهریهای بزرگ تصویب و به کار برده شد و در سال 1855م استانداردهای لازم برای انواع آب اعلام گردید. امروزه قانون تامین آب آشامیدنی با کیفیت مطلوب در بیشتر بخش های توسعه یافته جهان به تصویب رسیده است. بعدها مهندسین با بازسازی های مکرر فیلترشنی هایی تولید کردند که می توانستند علاوه بر حذف جامدات و گل و لای و کدورت آب قادر به حذف و تصفیه پاتوژن های همچون باکتری، تک یاخته ها و... با ضخامت 30-50 میکرون بودند.

آب بصورت عمودی از میان بستر شنی (سیلیس) می گذرد و مواد جامد و ذرات معلق آن بین شن ها محصور می شوند و در نتیجه آب شفاف و عاری از مواد اضافی از فیلتر شنی خارج می شود. شرکت سازآب سالیان بسیاری است نیاز بسیاری از صنایع را مرتفع می نماید و کیفیت انواع فیلترشنی تولیدی ما بالاتر از رقبایمان می باشد و این ادعا را می توانید از طریق ارتباط با کارفرمایان صنایع گوناگون که فیلترشنی های خود را از ما تهیه نموده اند اثبات نمایید.

بکواش فیلتر شنی :

عبور پی در پی آب ناخالص از بستر فیلتر شنی و جذب ذرات و مواد توسط شن ها و سیلیس ها باعث کاهش افت فشار در فیلتر شنی می شود و نیاز به تمیز کردن و شستشوی شن و ماسه های فیلتر است که از آن با عنوان بکواش یاد می شود. برای شست و شوی فیلتر شنی می بایست شیر فیلتر شنی را در حالت بکواش قرار داد که در اثر این عمل آب بصورت معکوس از پایین مخزن وارد بستر فیلتر می شود و شن ها را شسته و مواد به جای مانده از فیلتراسیون را از شن ها جدا کرده و از قسمت فوقانی مخزن خارج می شود. زمان شستشوی معکوس backwash در صافی شنی را می توان با مقایسه اختلاف فشارسنج های نصب شده بر روی ورودی و خروجی سندفیلتر تخمین زد. بهترین زمان برای تعویض سیلیس 5 سال می باشد چرا که بعد از این مدت شن ها خصلل چسبندگی هخود را از دست می دهند. سیلیس موجو در داخل دستگاه فیلتر شنی بر اساس ترکیب ویژه در سه سطح دانه بندی شده ریخته می شود که این ترتیب به شرح زیر است :

1-سيليس نمره يك از قطر 5/0 ميلي متر تا 5/1 ميلي متر.

2-سيليس نمره دو از قطر 2 میلی متر تا 5/3 میلی متر.

3-سيليس نمره سه از قطر 4 میلی متر تا 8 میلی متر.

کلیه سیلیس های ریخته شده در سندفیلترها باید حداکثر حدود 65% حجم مخزن فیلتر شنی را پر کنند و این مورد به ظرفیت فیلتر ربطی ندارد. چرا که انبساط سیلیس ها بهنگام تزریق آب با فشار در صورت عدم وجود فشای اضافی عملیات فیلتراسیون به درستی انجام نمیگیرد.

میزان شن موردنیاز کلی  جهت  طبقه بندی در بستر فیلتر شنی

1-سیلیس یا شن نمره 3 در کف مخزن به مقدار 20% کل

2-سیلیس نمره 2 در وسط دستگاه به مقدار 20% کل

3-سیلیس نمره 1 در قسمت بالای فیلتر به مقدار 60% کل

طرز کار فیلتر شنی :

فیلتر شنی با استفاده فرآیندهای فیزیکی و بیولوژیکی تمامی عوامل آلودگی و ناخالصی های آب را می زداید. آبهای ناخالص از بالای مخزن توسط لوله ها ورودی با استفاده از پمپ  بر سطح بستر سیلیس جریان می یابد و با گذر از لابلای سیلیس های دانه بندی شده  این ذرات به دام می افتند و بدین ترتیب مرحله به مرحله تصفیه و زلال می گردد و در پایین  مخزن توسط نازلهایی که در کف مخزن نصب است و دارای سوراخهای بسیار ریز می باشد خارج می گردد. فیلتر شنی ها تقریبا شبیه سختی گیر رزینی عمل می کنند با این تفاوت بستر فیلتر شنی از دانه های شن و ماسه پر شده است و بستر سختی گیر رزینی از دانه های رزینی که نرم و متخلخل هستند پر شده است در ادامه تفاوت بین فیلتر شنی و سختی گیر رزینی را بیشتر تشریح خواهیم نمود.

مهمترین کاربرد فیلتر شنی :

در حقیقت فیلتر شنی نوعی فیلتراسیون تصفیه آب می باشد و در هر واحدی که نیاز باشد تا آب فاقد آلودگی های فیزیکی مانند کدری و گل آلود بودن آب ، ذرات جامد ریز و درشت و آلودگی های بیولوژیکی مانند وجود ویروس، انگل، باکتریها و... باشد؛ استفاده می گردد اما مهمترین مصارف و کاربرد فیلتر شنی در موارد و بخشهای زیر می باشد :

1-بعنوان پیش تصفیه در سیستم ها ی تصفیه آب RO

2-تصفیه فاضلاب

3-تصفیه آب خام جهت استفاده در صنعت فرآوری میوه و سبزیجات، تولید نوشیدنی و صنایع غذایی

4-تصفیه آب استخر و جکوزی

5-تصفیه آب تغذیه برج خنک کننده

6-تصفیه آب تغذیه بویلر

تفاوت فیلتر شنی با سختی گیر رزینی :

همانطور که می دانید هر دو دستگاه بمنظور تصفیه آب بکار برده می شوند اما تفاوت بسیار آشکاری با هم دارند. سختی گیر رزینی قادر است تا یونهای محلول در آب که قابل رویت نیستند( مانند یونهای منیزیم، کلسیم، آهن و ... ) حذف کند اما فیلتر شنی یک دستگاه پیش تصفیه می باشد که می تواند ذرات جامد و غیر محلول در آب را که با چشم ظاهری ما قابل رویت هستند، حذف نماید.

قیمت فیلتر شنی :

قیمت فیلتر شنی بر حسب مدل ، دبی آب ورودی و خروجی و اجزا فیلتراسیون بین 10 میلیون تومان تا 100 میلیون تومان متغیر می باشد زیرا شاخص های تاثیر گذار بر قیمت این دستگاه ها متفاوت است. یعنی بر اساس میزان فیلتر کردن (صاف سازی) و جهت جریان به نوع های مختلفی دسته بندی می کنند که قیمت فیلتر شنی متقاوت می گردد. اما قیمت بالای تجهیزات صنعتی در صنایع گوناگون خرید و نصب دستگاه های تصفیه کننده آب را الزامی نموده است که فیلتر شنی نیز وجودش در مناطقی که از اب چاه و ناخالص به حیث وجود ذرات معلق در آب استفاده می کنند، کاملا ضروری می باشد. جهت کسب اطلاعات کافی در ارتباط با قیمت فیلتر شنی به وب سایت سازآب مراجعه نمایید.



نظرات